Tupperware Ευ Ζην

 Πορτοκάλι



Ευεργετικές Ιδιότητες, Διατροφική Αξία, Αγορά και Συντήρηση


Πορτοκάλι

Κυριαρχεί στα φρούτα του χειμώνα. Το πορτοκάλι είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές από τα εσπεριδοειδή και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το λεμόνι και το νεράντζι.

Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και την Κίνα, ενώ τον 15ο αιώνα διαδόθηκε η καλλιέργεια του στις μεσογειακές χώρες από τους Πορτογάλους.

Ετυμολογικά, η λέξη πορτοκάλι προέρχεται από την λατινική "portogallo" που σημαίνει "Πορτογαλία", η οποία ήταν ονομαστή για τα γλυκά της πορτοκάλια.


Ευεργετικές ιδιότητες

Εκτός από νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα πορτοκάλια περιέχουν αμινοξέα, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο.

Η συχνή κατανάλωση τους θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις, τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις, αλλά και σε σοβαρότερες ασθένειες, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια. Η υψηλή περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε φυτικές ίνες, συντελεί στην υγεία των οστών και των δοντιών.

Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες, είναι ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.


Διατροφική αξία

Πορτοκάλια ανά 100 γρ.

Θερμίδες                    49 kcal

Υδατάνθρακες            12.2 g

Λιπαρά                        0.2 g

Πρωτεΐνες                    1.0 g

Βιταμίνη C                    83 mg

Ασβέστιο                       41 mg

Σίδηρος                        0.4 mg

Κάλιο                              1 mg

Φώσφορο                      20 mg 


Αγορά & Συντήρηση

Τα πορτοκάλια είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, αλλά από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο είναι πιο ζουμερά και γευστικά. Όταν αγοράζετε πορτοκάλια θα πρέπει να έχουν βάρος ανάλογα με το μέγεθός τους και η φλούδα τους να έχει λαμπερό χρώμα, χωρίς κηλίδες. Από την ημέρα της αγοράς τους, μπορείτε να τα διατηρήσετε είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Προτιμήστε να τα αποθηκεύετε σε Δοχεία Έξυπνης Ψύξης, για να βελτιστοποιήσετε το χρόνο διατήρησής τους και τη φρεσκάδα τους. Τοποθετήστε τη βαλβίδα ελεγχόμενης εισαγωγής και κυκλοφορίας του αέρα σε μισάνοιχτη θέση, καθότι τα πορτοκάλια χρειάζονται λίγο αέρα. Επιπλέον, στην κατάψυξη μπορείτε να φυλάξετε χυμό πορτοκαλιού στη Θήκη για Παγάκια και να έχετε όποια στιγμή επιθυμείτε, λαχταριστά παγάκια για τους χυμούς ή τα κοκτέιλ σας.


Τρόποι κατανάλωσης

Τα πορτοκάλια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Σαν φρούτα από μόνα τους ή σαν συστατικό σε σαλάτα ή φρουτοσαλάτα. Επιπλέον, μπορούν να καταναλωθούν σε μορφή χυμού μετά από στύψιμο. Στη ζαχαροπλαστική, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, παγωτό γρανίτα, λικέρ, πορτοκαλόπιτα. Στη μαγειρική μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσες ή να αρωματίσουμε φαγητά με τη φλούδα και το χυμό τους. Τα πορτοκάλια καταναλώνονται ιδανικά μετά από φακές και ρεβύθια, αφού βελτιώνουν σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από τα όσπρια.


Ποικιλίες πορτοκαλιών

Τα πορτοκάλια διακρίνονται σε διάφορες ποικιλίες ανά τον κόσμο:

  • Τα πορτοκάλια Βαλέντσια, τα οποία ξεχωρίζουν για τη λεία λεπτή φλούδα τους και περιέχουν λίγα ή καθόλου κουκούτσια. Είναι ιδανικά για στύψιμο, αφού είναι ζουμερά και έχουν έντονη γεύση.
  • Τα πορτοκάλια Σαγκουίνι, είναι μικρού μεγέθους και ξεχωρίζουν για το χρώμα της σάρκας τους, που έχει κόκκινο χρώμα. Είναι ιδανικά για να φτάξουμε χυμούς και γρανίτα.
  • Τα πορτοκάλια Μέρλιν, που είναι αρρωματικά και χυμώδη. στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής.


Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιών, όπως Μέρλιν, Βαλέντσια και Χίου.


https://www.facebook.com/tupperwarelabgeorgia


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις