Tupperware Ευ Ζην

 Όσπρια




Ευεργετικές Ιδιότητες, Διατροφική Αξία, Αγορά και Συντήρηση


Όσπρια

Τα όσπρια θεωρούνται ως ένας "διατροφικός θησαυρός" στο πιάτο μας χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες αποτέλεσαν την καλύτερη εναλλακτική λύση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, λόγω της μικρής θερμιδικής τους περιεκτικότητας, καθίστανται ιδανικά για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Το χειμώνα ιδιαίτερα, είναι ακόμα πιο σημαντικά καθώς καλύπτουν σε μεγάλο  αθμό τις ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, ιών και διαφόρων ασθενειών της εποχής.


Ευεργετικές ιδιότητες

Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υδατάνθρακες μας χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Επίσης, από την κατανάλωση τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο και σε μικρότερα ποσοστά ασβέστιο.

Τα όσπρια αποτελούν τους καρπούς μιας μεγάλης οικογένειας φυτών, ανάμεσα όμως στα πιο γνωστά ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, ο αρακάς, η σόγια, οι γίγαντες κ.α..


Διατροφική αξία

Προϊόν ανά 100 γρ

Σύνθεση                            Φασόλια            Φακές           Ρεβύθια            Αρακάς

Πρωτεΐνες (gr)                      21.4                  24.3                21.3               6.9

Υδατάνθρακες (gr)               49.7                  48.8               49.6                 11.3  

Νάτριο (mg)                         43                    12                    39                   1

Κάλιο (mg)                        1.160                940                1.000                  330

Ασβέστιο (mg)                    180                71                     160                    21

Μαγνήσιο (mg)                    180               110                   130                    34

Σίδηρος (mg)                    6.7                11.1            5.5                2.8


Συντήρηση & Μαγείρεμα

Τα όσπρια βράζουν ευκολότερα όταν είναι νέας σοδειάς. Όσο πιο μεγάλα και πιο παλιά είναι τόσο πιο δύσκολα βράζουν. Ο χρόνος βρασμού όμως εξαρτάται και από την ποικιλία ή τις συνθήκες καλλιέργειας και αποθήκευσής τους.

Τα όσπρια διατηρούνται καλύτερα σε δροσερό και ξηρό μέρος. Προτιμήστε να τα αποθηκεύετε σε δοχεία ξηρών τροφών όπως είναι τα Νέα Μόντουλαρ δίνοντας παράλληλα μια μοντέρνα και οργανωμένη εμφάνιση στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Φροντίστε όμως να τα καταναλώσετε εντός 6 μηνών. Επιπλέον, για να κερδίσετε χρόνο μπορείτε να τα προβράσετε και να τα καταψύξετε μέχρι και τρεις μήνες. Φροντίστε όμως να είναι απλώς βρασμένα και όχι μαγειρεμένα, γιατί τα υπόλοιπα υλικά μειώνουν το χρόνο συντήρησης τους στην κατάψυξη. Τα Δοχεία κατάψυξης θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας.

Τα περισσότερα όσπρια πρέπει να ενυδατωθούν πριν το μαγείρεμα, γι' αυτό φροντίστε να τα μουλιάζετε 10με 15 ώρες, με εξαίρεση όμως τις φακές και τη φάβα, που δεν θέλουν περισσότερο από 1 με 2 ώρες.


Κατανάλωση

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους, καθιστούν τα όσπρια πολύτιμη τροφή για την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τις αρχές της οποίας θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Στην περίπτωση των οσπρίων, μια μέση μερίδα είναι περίπου 3 κουτάλες μαγειρέματος.

Η κατανάλωση των οσπρίων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως το ευερέθιστο έντερο ή η σπαστική κολίτιδα, Προτού όμως αποφασίσετε να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, δοκιμάστε κάποιες πρακτικές λύσεις που μπορεί να κάνουν τα όσπρια πιο ελαφριά και εύπεπτα. Μπορείτε για παράδειγμα να αλλάζετε συχνά το νερό στο μούλιασμα, να προσθέτετε λίγη σόδα στο νερό ή να αφαιρείτε τον αφρό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διατροφική τους αξία, θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, όπως για παράδειγμα το ρύζι ή οι ξηροί καρποί, αυξάνει τη θρεπτική αξία που λαμβάνουμε. Εξού, και τα γνωστά πιάτα φακόρυζο και ρεβυθόρυζο. Τέλος, για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι.


https://www.facebook.com/tupperwarelabgeorgia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις